Συχνές Ερωτήσεις Εκτύπωση E-mail


Η υπηρεσία Διαδανεισμού αναλαμβάνει να αναζητήσει βιβλία, άρθρα περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων, ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις συνεδρίων από άλλες βιβλιοθήκες, τα οποία είναι αναγκαία για τη μελέτη και έρευνά σας, αφού πρώτα έχετε βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν στη συλλογή της τοπικής σας βιβλιοθήκης. Στις περισσότερες από τις βιβλιοθήκες-μέλη του Σ.Ε.Α.Β. δικαίωμα χρήσης έχουν μόνο τα ενεργά μέλη των βιβλιοθηκών και συνήθως χρειάζεται να συμπληρώσετε κάποια αίτηση διαδανεισμού, την οποία θα βρείτε είτε ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης σας, είτε έντυπα, ανάλογα με τη βιβλιοθήκη στην οποία ανήκετε. Ο χρόνος διαδανεισμού τις περισσότερες φορές καθορίζεται από το χρονικό περιορισμό που θέτει η βιβλιοθήκη-Προμηθευτής, η βιβλιοθήκη δηλαδή από την οποία η τοπική σας βιβλιοθήκη ζητάει το τεκμήριο που θέλετε να διαδανειστείτε. Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο που απαιτείται για την παραλαβή του υλικού. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή απευθυνθείτε στην τοπική σας βιβλιοθήκη.


Με το σύστημα smiLLe υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούν αιτήματα στο Ίρις απευθείας οι χρήστες της βιβλιοθήκης σας. Σε πρώτη φάση αυτή τη δυνατότητα έχουν μόνο τα παλιά μέλη χρήστες του smILLe, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στόχος είναι στο προσεχές μέλλον να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή για όλα τα μέλη του συνδέσμου. Όταν οι χρήστες πραγματοποιήσουν ένα αίτημα διαδανεισμού, δεν προωθείται αυτόματα στις αντίστοιχες πηγές, αλλά πρώτα ελέγχεται από τους βιβλιοθηκονόμους διαχειριστές του συστήματος για την ορθότητα των στοιχείων και τη διαθεσιμότητα του τεκμηρίου, και μετά ακολουθείται η διαδικασία προώθησής του.


Στην περίπτωση του Δανεισμού και του Διαδανεισμού δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική για όλα τα ιδρύματα-μέλη του Σ.Ε.Α.Β. Η κάθε βιβλιοθήκη Ακαδημαϊκού Ιδρύματος αποφασίζει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα που ανήκει, για το ποια βιβλία θα δανείζει ή θα διαδανείζει, σε ποιους χρήστες ή σε ποια ιδρύματα,για το χρονικό διάστημα, για την ταχυμεταφορική εταιρία με την οποία θα γίνεται η αποστολή, για το ποιος θα επιβαρύνεται το κόστος.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή απευθυνθείτε στην τοπική σας βιβλιοθήκη.Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων εκπαίδευσης και χρήσης του VDX, πάνω από 30 βιβλιοθήκες πραγματοποιούν μεταξύ τους πραγματικά αιτήματα διαδανεισμού. Τα Ιδρύματα είναι τα εξής:
1. Α.Π.Θ.
2. Ακαδημία Αθηνών
3. Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
4. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
5. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
6. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
7. Ιόνιο Πανεπιστήμιο
8. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
9. Πανεπιστήμιο Αιγαίου
10. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
11. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
12. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
13. Πανεπιστήμιο Κρήτης
14. Πανεπιστήμιο Κύπρου
15. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
16. Πανεπιστήμιο Πατρών
17. Πανεπιστήμιο Πειραιά
18. Πάντειο Πανεπιστήμιο
19. Πολυτεχνείο Κρήτης
20. ΤΕΙ Αθήνας
21. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα)
22. ΤΕΙ Ηπείρου
23. ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
24. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
25. ΤΕΙ Καλαμάτας
26. ΤΕΙ Κρήτης
27. ΤΕΙ Λαμίας
28. ΤΕΙ Πάτρας
29. ΤΕΙ Πειραιά
30. ΤΕΙ Σερρών
31. ΤΕΙ Χαλκίδας

Στα παραπάνω ιδρύματα έχει προστεθεί και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς το παρόν με 8 παραρτήματα, που με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν. Στα Ιδρύματα της παραπάνω λίστας μπορείτε να στέλνετε αιτήματα διαδανεισμού μέσω του VDX, τα οποία θα εξυπηρετηθούν από τους υπεύθυνους της υπηρεσίας διαδανεισμού της κάθε βιβλιοθήκης.Οι βιβλιοθήκες αυτές είναι πλήρως ενημερωμένες και λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις του συστήματος. Η ομάδα του Σ.Κ.Ε.Α.Β. επικοινωνεί και με τα υπόλοιπα Ιδρύματα που ακόμα δε συμμετέχουν, για να τα εντάξει στη λειτουργία του διαδανεισμού. Όσοι από τα υπόλοιπα μέλη προτίθεστε να ξεκινήσετε, άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας.Για την αλλαγή όλων των παραπάνω θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας, να μας δώσετε τηλεφωνικά ή με ένα email τα στοιχεία που επιθυμείτε να αντικαταστήσετε για να τα αλλάξουμε εμείς στο σύστημα.


Τις αναφορές σας για τυχόν απορίες, δυσλειτουργίες ή άλλες παρατηρήσεις σχετικά με το σύστημα διαδανεισμού Ίρις, μπορείτε να τις υποβάλετε στη διεύθυνση: http://helpdesk.seab.gr/, επιλέγοντας κατηγορία ερώτησης : Σύστημα Διαδανεισμού Βιβλιοθηκών.

 

IrisSear